Zaterdag 14-10-2017: Vlaams Kampioenschap (VK): Verslag

Deelnemers: Zelim Jachichanov  en Skye Marinx

Coach: Joeri Vermeersch

Verslag (Joeri Vermeersch):

Na een goede prestatie op de Provicnciale kampioenschappen mochten Zelim Jachichanov en Skye Marinx hun kans wagen op de Vlaamse kampioenschappen. Het beloofde een spannende dag te worden met hopelijk goede resultaten.

Skye (-70kg) mocht de spits afbijten en moest al in de eerste ronde aan de bak tegen een sterke tegenstander. Skye, die de laatste tijd wat te kampen had met blessureleed, zat niet meteen in het tornooi en kwam dan ook snel op achterstand. Even later leek ze de klus te klaren, maar haar Ippon werd twijfelachtig weggewuifd. Met een gelijke score en nog 2 minuten op de klok was alles nog te doen. Verder in de wedstrijd werd duidelijk dat op dit niveau alles scherp uitgevoerd moet zijn. Skye kreeg nog een wazari tegen waardoor ze naar de herkansingen verwezen werd. Daarin won ze 2 keer op rij relatief vlot en mocht ze uiteindelijk kampen om het brons. Het beloofde heftig te worden tegen een moeilijk te bekampen judoka. Skye kwam al vroeg op voorsprong in de wedstrijd, waardoor de andere aan de bak moest. Skye hield goed stand en scoorde op het einde nog een 2e wazari en pakte zo meer dan verdiend een bronzen medaille.

Zelim (-60kg) had het niet getroffen met zijn loting waarin zijn tabelhelft duidelijk zwaarder bezet was. In de eerste ronde Toonde Zelim al meteen zijn sterkte en scoorde hij relatief snel met een mooie aanval. Halfweg de wedstrijd maakte Zelim het ook af na een mooie overname. In de tweede ronde mocht Zelim het opnemen tegen een op papier heel sterke judoka, die later Vlaams kampioen werd. Al vanaf het begin beloofde het een moeilijke wedstrijd te zijn. De andere toonde zijn klasse en na een mooie aanval werd Zelim naar de herkansingen verwezen.

In de eerste herkansing kon Zelim met degelijk judo een ervaren tegenstander afhouden, en met een mooie overname kwam hij op voorsprong. Zelim hield mooi stand en diepte zijn voorsprong zelfs verder uit. Ook zijn volgende herkansing won hij vlot waardoor hij mocht vechten om het brons. In deze wedstrijd mocht hij het opnemen tegen de Provinciaal kampioen waarvan hij vorige week de finale verloor. Zelim kwam al snel op voorsprong, maar raakte door een onoplettendheid in houdgreep. Uiteindelijk moest Zelim vrede nemen met een 5de plaats.

We verlaten de kampioenschappen met gemengde gevoelens, enerzijds tevreden met de prestaties van Zelim en Skye, anderzijds heerst toch het gevoel dat er voor beiden meer in zat.

Op 4 november mag Skye met de beste acht van België kampen om de Belgische titel.

_______

Podia:

Skye Brons  U18+