Verslag WJO: Coach: Joeri Vermeersch

Verslag Open Warschau 2018

Ook dit jaar waren we met enkele judoka’s van Ardooie aanwezig op het prestigieuze internationaal tornooi in Warschau. Met bijna 2000 deelnemers van over de hele wereld beloofde het een harde strijd te worden om de felbegeerde podiumplaatsen.

Ray (U16, -50kg) mocht de spits afbijten en mocht meteen vol aan de bak tegen een goeie judoka uit Letland. In een initieel evenwichtige wedstrijd toonde Ray halfweg zijn klasse door mooi met ippon te winnen. In de volgende ronde wachtte een sterkte Wit-Rus, die ook zijn sterkte toonde in een zeer spannende wedstrijd. Ray bleef zoeken naar mogelijkheden, maar kon pas na 8 minuten verdiend op voorsprong komen. In de derde ronde leek de vermoeidheid van de vorige wedstrijd nog wat parten te spelen. Met een mooie aanval kon Ray net niet scoren, maar even later werd hij zelf gevloerd door een klasseflits van de Pool.  Ray vroeger dan verhoopt uitgeschakeld, maar toch sterk gevochten in een voor hem nieuwe gewichtsklasse.

Belmin (U21, -66kg) maakte zijn rentree na een lange periode van blessureleed. In de eerste ronde kwam Belmin snel op achterstand tegen een Wit-Rus. Hij Herpakte zich snel en vocht zich met 2 mooie klasse flitsen naar de volgende ronde. Belmin toonde zijn niveau, maar mist nog wel wat wedstrijdritme. In de tweede ronde botste Belmin dan ook op een sterke Oekraïner. Einde tornooi, maar met een positief gevoel gezien zijn judo toch al van zeer degelijk niveau is.

Ray (U18, -50kg)ging op dag 2 nogmaals aan de slag in een hogere leeftijdscategorie. In de eerste wedstrijd kwam hij snel op achterstand en slaagde er niet meer in om deze om te buigen ondanks de vele aanvalspogingen.

Nieuwe gewichtscategorie op dit niveau is geen evidentie, maar geen slechte keuze met het oog op de toekomst.

Sara (U16, -57kg) kreeg in de eerste ronde geen hapklare brok, maar won verdiend van een judoka uit Letland. In de tweede ronde kreeg Sara een heel stugge Poolse voor haar. In een spannende wedstrijd waarin Sara wel overwicht had; kwam geen van beiden tot scoren. Pas na 7 minuten kon Sara de overwinning binnenhalen met een armklem. In de 1/8 en 1/4 finale kon Sara met heel sterk judo vlot afstand nemen van een Tsjechische en Hongaarse. Sara was heel goed op dreef, maar moest het in de halve finale opnemen tegen een zeer sterke Tsjechische judoka. Met een mooie overname kwam Sara op voorsprong en lag de weg naar de finale open. Sara slaagde erin om alle aanvallen van haar tegenstandster af te weren, maar een halve minuut voor het einde maakte Sara een kleine tactische fout vanuit haar gretige aanvalsdrang. De finale lag binnen bereik, maar het werd kampen om brons.

In een zeer spannende wedstrijd tegen een Poolse slaagde geen van beiden om te scoren. Voor Sara was het vooral zoeken om haar judo op te leggen. Een zeer moeilijke wedstrijd ging naar golden score waarin Sara bleef zoeken, maar niet meteen opties vond. Tot een risicovolle klasseflits van Sara waarmee ze heel mooi tot scoren kwam en de BRONZEN medaille veroverde na een heel mooi parcours.

Skye (U21, -70kg) werkte zich in de eerste ronde voorbij een stugge Nederlandse. Meteen toonde Skye dat ze van degelijke huize was. En dit bewees ze ook in de tweede ronde tegen een Poolse.  Skye vocht sterk met een heel degelijke kumi kata. Net dit laatste werd in de golden score van de derde ronde afgestraft door een Tsjechische. Op dit niveau is ieder detail belangrijk. Even geen focus op haar steeds degelijke pakking verwees haar naar de herkansingen.

In deze herkansingen kwam Skye opnieuw sterk aan de bak en moet goed judo won ze overtuigend tegen een Poolse en Britse. In de kamp om het Brons wachtte een sterke Duitse, maar zeker haalbaar gezien het niveau dat Skye toonde.  De wedstrijd startte evenwichtig, maar een onvrijwillige uitvoering van Waki-maki-komi in het zicht van de video scheidsrechter leidde tot een correct, maar harde beslissing hansoku-make…. Zware, maar correcte beslissing.

Uiteindelijk mag Skye toch met opgeheven hoofd en een 5e plaats het tornooi verlaten.

Ik kan tevreden terugblikken op een druk weekend vol spanning en mooi judo. Felicitaties voor Ray, Belmin, Sara, en Skye die keihard vochten en toonden dat ze heel wat in hun mars hebben. Op naar volgend tornooi, maar eerst nog keihard trainen!!!

Comments are closed.